Zabiják a jak se ho zbavit.

1. 04. 2013 13:19:41
Ne zabijak lidí, ale zabiják našich snu, a cest vedoucích k našim vytouženým cílům. Tento zabiják je neviditelný, a přesto jeho smrtonost můžeme sledovat všude kolem nás: v karieře, ve vztazích, ... Mluvím o zabijáku jménem negativní myšlení. A přitom pozitivní myšlení nám pomáhá překonávat překážky mnohem snadněji. Mimo to je prokázano, že negativní myšlení má obrovský vliv hlavně na naše zdraví (a to máme nejcenější) měli by jsme se ho proto zbavit co nejdříve.

Jedná se o volný překlad jedné z kapitol v knize Why People Fail, pro ty komu nevoní moja čestina doporučuju originál, překlad v češtině ještě oficialně nevyšel, takže nezbívá než si par let počkat, a nebo to překousnout a naučit se pár technik být pozitivní;-)

Pro mě je velice vystižné jak se jednou zeptal svojich svěřenců profesionální trenér Gary Mack. Kdo věří, že stav tvoji mysli ovlivňuje tvuj výkon na hřišti alespoň z 50 procent? Tehdy to byla většína... Gary odvětil, když tedy většina z vás věří že stav vaši mysli dramaticky ovlivňuje váš výkon, proč tedy netrávíte 10,20,30 nebo dokonce 50 procent treninku naladění vaši mysli.

Pamatuj: tvoje myšlenky ovlivňují tvoje akce a tyto nové akce ti dávají nové vysledky na zakladě nich máš nové myšlenky, je to začarovaný kruh. Tak se snaž trošku vynutit usilí si udržet pozitivní myšlení a uvidíš o kolik rychleji postupuješ kupředu v porovnání, když myslíš negativně a z malých překážek se stavají mnohem větší.

Jak se tedy pozitivně naladit:

Breath Release

Tato technika je velice jednoduchá, několikrát deně si představ co tě stresuje. Když budeš obklopen stresem, nadechni se a představ si, jak tvé tělo pomalu stres opouští. Při každém novém nádechu si představ jak si plněn klidem a štěstím. Zkus si to zrovna teď. Je to až pozoruhodně efektivní technika. Když necháš opustit stres tvé tělo několikrát za den, budeš se na konci dne cítít jako bys byl během dne hodně stresovaný. Ale jestli skutečně ten stres neuvolníš, napětí bude teměř neviditelně v tobě růst až se nakonec budeš cítít podrážděný a slunce zajde.

Je také uvěřitelné že mnoho expertů na stres poukazuje, že napětí které v nás roste jak mentální tak psychycké se v nás může hromadit roky až poškodí naše zdraví. Existují mnoho studují o stresu a infarktu.

Visualizace

Tuto techniku mám osobně nejradči, protože člověk jen sedí, poslouchá nějakou dobrou hudbu a představuje si jak věci jdou snadně ve všech směrech, kterých se bojím. Vizualizace byli používanými tisice let Indickými jogíny pro zlepšení jejich schopností, ale prvními průkopníky v moderním sportu byli až vychodoněmečtí sportovci na Olympiských hrách v roce 1960. Výzkumy ukazují že sportovci, kteří si viuzalizují dosažení vítěztví, dosahují lepších vysledků, mnohdy dramaticky lepších výsledků.

Potvrzení uspěchu

Tato technika je také jednoduchá, pouze si nahlas říci slova a fráze která vystihují naše cíle a vylepšuje tak sebevědomí v schopnosti dosáhnout jich. Tady je několik příkladů.

Jsem vždycky štastný a relaxovaný.

Jsem extremě efektivní.

Cvičím 5x týdně.

Mám dobré zraví a jsem v dobré kondici.

Užívám si každého dne.

Mám jasno a soustředím se.

Jsem velmi organizovaný.

Děkuji za všechno.

Podporuji druhé.

Jsem mistr mojí mysli.

Jsem šampion.

Miluji svoji práci.

Miluji život.

Tu nejsilnější ale nejtěžší techniku jsem si nechal nakonec: SCORE od Jim Fannin

Kdykoliv budeš před novým úkolem nebo před meetingem, věnuj několik sekund prozkoumání sebe sama v nasledujících sférách.

Self-discipline

ptej se sám sebe jestli to, co děláš, dělás co možná poctivě.

Concentration

Zkontroluj jestli si dostatečně koncentrovaný na prováděný ukol

Optimism

Jsi odvazaný, energický a pozitivní? Očekaváš že všechno jde zprávným směrem.

Relaxation

Ujisti se že nejsi podrážděný, jsi klidný a relaxovaný ale né otupělý.

Enjoyment

Kontroluj jestli si uživaš aktualní moment. Ujisti se že je to vždy sranda ať děláš co děláš.

Fanninova zkušenost je, že pokud si v každém z těchto pěti aspektu v souhře, tvoje mentální funkce jsou na super urovni. Jsi tam čamu atleti říkají "The Zone". Zkus tuto tatktiku alespoň jednou denně a ja ti zaručuju že budeš souhlasit, že ti tato technika pomahá být soustředěný a pozitivní.

Pak už jen zbývá denní zhodnocení, neboli zavěrečná část dne, která zabere jen dvě minuty

Co jsem udělal dobře

Co jsem udělal špatně

Fascinující technika protože tak často jdeme spát ani nevim co se ten den vlastně odehrálo, ale když si budeme dělat resume, z tohoto dne často odhalíme chyby které jsme udělali a budeme jim moct snadněji předcházet. Uplně poslední fáze která už zabere jen minutku, přemýšlení o super věcech které se staly a děkuji za ně. Můžeš děkovat za všechno možné, jako vtipný moment v práci, dobrý oběd, meeting šel dobře, největší věci v životě, jaké je to štěstí že můžu žít právě tady. Můžeš děkovat za svoje zdraví, za lidi kolem, kteří tě milují. Existuje milion věcí, za které stojí za to poděkovat.

Na závěr ještě příběh Alexe Rodrigueze, byl první hráč v historii jehož nákup stál 250milionů dolarů. Nechci znít namyšleně, ale v roce 1996 jsem si představoval jak držím titul nad hlavou. Pouze věřím svojím snům, a každou noc když jsem šel spát jsem si řikal sám sobě, snad 150x chyť dobře ten balon, ten balon, ten balon chyť ho dobře... Ja věřím že šampion musí nejprve vyhrát ve své mysli a poté může vyhrát v realu.

Autor: Milan Medlik | pondělí 1.4.2013 13:19 | karma článku: 10.23 | přečteno: 681x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.60 | Přečteno: 257 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.96 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 30 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 768
programator, cestovatel, politik teoretik, biker, couchsurfer ale at uz si me predstavujete jak koliv, stojim si za svym nazorem!:-) momentalně cestuju a můj pruběh cesty můžete sledovat na twitter.com/m1uan

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...